Kan je met een nieuwe tattoo in de zon? (2024)

Yes! Je hebt een mooie nieuwe tattoo laten zetten en daar ben je trots op. Na het zetten krijg je netjes de instructies over het beschermen van je nieuwe tattoo. Maar waarom is dat eigenlijk en hoe bescherm je je tattoo het beste tegen de zon? Voor dit artikel spreken wij met dermatoloog i.o. Sven van Egmond van het Erasmus MC. Hij geeft tips over wanneer je zonnebrandcrème moet gebruiken op je tattoo en welke zonnebrandcrème het meest geschikt is.

Tattoo zorgt voor kleine huidbeschadigingen

Het zetten van een tattoo zorgt voor kleine huidbeschadigingen. Tijdens het tatoeëren worden er namelijk kleine gaatjes in de huid gemaakt met een naald. Deze naalden prikken in verschillende lagen van de huid (de opperhuid en de lederhuid) om zo de inkt in de huid te brengen. Het kan zo zijn, dat deze naaldprikken pijn doen, roodheid geven en voor bloeding kunnen zorgen. Het komt ook weleens voor dat de inkt een allergische reactie geeft, of een infectie veroorzaakt. In de meeste gevallen is dit vaak niet het geval.

Het is daarom belangrijk dat de tattoo hygiënisch gezet wordt om de kans op ontstekingen te verkleinen. Daarnaast is het belangrijk dat je de tattoo goed verzorgt om littekens en verdere schade van de huid te voorkomen.

Kan je met een nieuwe tattoo in de zon?

Nee, je kan niet met een nieuwe tattoo in de zon. Laat je tatoeage de eerste paar weken niet in direct zonlicht komen. Dermatoloog in opleiding, Sven van Egmond, legt uit: “Nadat de tattoo net gezet is, is het beter om hem extra goed te beschermen. Je hebt al wel wat huidirritatie van het zetten van de tattoo. Als daar ook nog eens de huidirritatie van de zon bij komt, dan wordt het dubbel zo erg. Kies er dus voor om de zon helemaal te vermijden en bescherm de tattoo met kleding.”

Wanneer moet je zonnebrandcrème gebruiken op je tattoo?

Wanneer je tattoo net gezet is, moet je extra oppassen met de zon. De huid is dan namelijk beschadigd en nog niet volledig genezen.

  • De eerste 4 weken: Na het zetten van je tattoo is het belangrijk om de tattoo helemaal niet bloot te stellen aan de zon. Laat je tattoo de eerste paar weken niet in direct zonlicht komen. Draag bedekkende kleding over de tattoo en gebruik geen zonnebrandcrème.
  • Na 4 weken: Zodra de tattoo genezen is, kun je zonnebrandcrème gebruiken. Sven van Egmond: “Mocht je de zon ingaan en de tattoo zit op een plek waar je geen kleding overheen kan doen, smeer dan met SPF 50. Vaak en dik smeren.” Kies een zonnebrandcrème met een breed spectrum (UVA+UVB) en een SPF van minimaal 30. Breng de crème ruim en gelijkmatig aan op de tattoo en herhaal dit om de 2 uur of vaker als je zwemt of zweet.
  • Altijd: Zelfs op bewolkte dagen kan de zon schadelijk zijn voor je tattoo. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème op je tattoo als je naar buiten gaat.

Waarom is zonnebrandcrème belangrijk voor je tattoo?

Hoe zit het dan met bescherming tegen de zon? De zon geeft twee soorten straling af die je huid kunnen beschadigen: UVA- en UVB-straling. De UVA straling dringt dieper door in de huid en is verantwoordelijk voor veroudering van de huid, rimpels en huidkanker. De UVB-straling komt minder diep in de huid, maar kan zorgen voor het verbranden van de huid.

Deze straling kan ook jouw nieuwe tattoo op verschillende manieren beschadigen. Zo kan de UV-straling in het zonlicht de inkt van je tattoo vervagen of verkleuren. Daarnaast kan je tattoo eerder verbranden dan de rest van je huid. En tot slot is een niet genezen tattoo gevoeliger voor infecties. Als je je tattoo niet goed beschermt tegen de zon, kan de kans op ontsteking toenemen.

Welke zonnebrandcrème is geschikt voor je tattoo?

  • Kies een zonnebrandcrème met UVA+UVB bescherming: Dit heet ook wel een ‘breedspectrum’ zonnebrandcrème. UVA-straling dringt diep door in de huid en kan zorgen voor vervaging van de tattoo. UVB-straling kan de tattoo verbranden.
  • Kies een crème met een SPF van minimaal 30:SPF staat voor Sun Protection Factor. Hoe hoger de SPF, hoe beter de bescherming tegen de zon. Voor je tattoo is een SPF van 30 of hoger aan te raden.
  • Vermijd zonnebrandcrèmes met parfum of alcohol: Deze stoffen kunnen de tattoo irriteren.
  • Kies een zonnebrandcrème die watervast is: Als je veel zwemt of zweet, is het belangrijk om een watervaste zonnebrandcrème te gebruiken. Zo blijft de bescherming langer zitten.

Smeren tegen huidkanker

De zon kan de inkt van je tattoo vervagen of verkleuren en je tattoo kan eerder verbranden dan de rest van je huid. Bescherm je tattoo, naast de rest van je huid, daarom extra goed tegen de zon! Door middel van het weren van de zon, het dragen van beschermende kleding en het smeren met zonnebrandcrème verklein je de kans op huidveroudering en huidkanker.

1 op de 5 Nederlanders in Nederland krijgt huidkanker. Daarom vind je op 120 verschillende locaties in Nederland smeerpalen waarbij je gratis zonnebrandcrème kunt krijgen. Op stranden, bij recreatiegebieden of bijvoorbeeld op festivals. Bekijk alle locaties van de smeerpalen.

Kan je met een nieuwe tattoo in de zon? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6147

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.